Do życia potrzebujemy kolorów! – z pozoru to dziwne stwierdzenie jednak nabiera mocy, kiedy odniesiemy to do jedzenia :)
Zachęcamy do bardzo smacznego konkursu - wystarczy ugotować coś kolorowego, zainspirowanego kolorem kolekcji Flavours, wykonać zdjęcie potrawy, na której będą również widoczne kolorowe paznokcie i dodać na Instagram z #semilacflavours
szczegóły: bit.ly/smacznykonkurs[embed]https://www.youtube.com/watch?v=B1X53ROA-44[/embed]

Kinga Paruzel - finalistka I edycji programu Masterchef, blogerka i autorka książek kulinarnych mówi o sobie: Jestem pasjonatką świadomego, zdrowego stylu życia. Moja kuchnia jest pełna warzyw i owoców, które poza tym, że zachwycają kolorami na talerzu, odżywiają ciało i umysł. Inspiracją dla stworzenia tych receptur jest właśnie kolor – bogaty, piękny i ponadczasowy. Wszystkiemu towarzyszy nowoczesna klasyka doprawiona lekkością i zdrowiem. Jedzmy pięknie - z korzyścią dla naszego ciała! Przepisy, które stworzyła Kinga, są zainspirowane kolorami z najnowszej kolekcji lakierów hybrydowych
Semilac Flavours. Kolor 186 Kay
mak Sweet to jasny, miodowo-musztardowy odcień koloru żółtego. Jeżeli śniadanie w stambulskiej dzielnicy Fatih, to tylko z kajmakiem w roli głównej. Genialny, umiarkowanie orientalny smak zatopiony w miodzie najlepiej dzielić z ukochanym. Słodki smak zrodzony z miksowania tureckiej kultury, bałkańskich receptur i rzymskiej tradycji. Takie rzeczy tylko na styku Europy i Azji!
PRZYSTAWKA inspirowana kolorem
186 Kaymak SweetHUMMUS Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I MIODEM POSYPANY DUKKAH PODANY Z TURECKIM CHLEBEM Z PATELNI - BAZLAMA
• 400 g suchej ciecierzycy
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 liście laurowe
• 180 g jasnej tahiny BIO naturalnej
• 2 czerwone, upieczone papryki
• 2 łyżki miodu
• sok z 1/2 cytryny
• 4 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki soli różowej
• 50-150 ml lodowatej wody
• 4 łyżki przyprawy dukkah Przez noc moczymy ciecierzycę w dużej ilości wody z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnego dnia ciecierzycę płuczemy, przesypujemy do garnka, dodajemy liście laurowe, resztę sody i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu przez 50 minut. Odcedzamy usuwamy liście i przelewamy zimną wodą. Dobrze odsączamy i przekładamy do dużej miski. Do ciecierzycy dodajemy tahinę, obrane ze skóry papryki, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku, sól i miód. Całość miksujemy mocnym blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec dolewamy tyle lodowatej wody, by całość była gładka i jedwabista. Przed podaniem, humus posypujemy dukkah i skrapiamy oliwą.

Deser inspirowany kolorem
188 Strawberry Blue Nawet dzikie zagajniki syberyjskiej tajgi oferują niezwykłości. Któż bowiem spodziewałby się na krańcach ziemi niebieskich truskawek? A jednak! Te rosyjskie oferują intensywny błękit, nieoczywisty smak i północny charakter. Dodawane do potraw zrywają z tradycją i niezwykle inspirują!SMOOTHIE BOWL CZYLI SŁODKA MISKA ZDROWIA ZE SPIRULINĄ
• 2 banany
• 300 g mleka
kokosowego
• 2 łyżeczki spiruliny
niebieskiej Blue majik
• 2 łyżki nasion chia
• 2 łyżki syropu klonowego
• 2 garście borówek
• kilka mrożonych jeżyn
• 2 łyżki zielonych pistacji
• 2 łyżki wiórków kokosowychWszystkie składniki tj. banany, mleko kokosowe, spirulinę, nasiona chia i syrop klonowy zmiksować ze sobą na gładko.Gotową miksturę przelać do misek lub wydrążonego młodego kokosa i udekorować borówkami, jeżynami, posiekanymi pistacjami i podprażonymi na złoto wiórkami kokosa.
Kolor 183
Grey Pepper - masz krótkie życie, tak jak każdy z nas. Nie możesz pozwolić sobie na odpuszczanie, na nudę czy miałkość. Czasami trzeba dosypać trochę pieprzu! Na ostro wszystko smakuje lepiej. Na ostro budzimy się do życia i nie ustajemy w poszukiwaniach. Pieprz to bunt. Pieprz to ruch!MAKARON PIEPRZOWY Z WARZYWAMI I PANGRATTATOSos:
• 2 kromki razowego chleba
• 4 łyżki oliwy
• 2 ząbki czosnku
• świeża natka pietruszki
• 50 g parmezanu
• 1 brokuł
• 1 cytryna
• 1 papryczka chili
• 10 pomidorków koktajlowych
• sól i świeży pieprz
Makaron:
• 31/2 szklanki mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki węgla aktywnego w proszku
• 4 jajka „zerówki”
• 1 łyżka oliwy
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Mąkę z dodatkiem węgla aktywnego przesiewamy do dużej miski. Robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajka, dodajemy oliwę, sól i pieprz. Całość mieszamy widelcem do połączenia składników. Następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na podsypanej mąka stolnicy na placek grubości 2 milimetrów. Oprószamy go mąką i zwijamy w rulon. Kroimy go w szerokie na 1 centymetr paski. Taki makaron przekładamy na oprószoną mąką blaszkę i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Po 10 minutach gotujemy go w dużej ilości osolonej wody przez maksimum 2 minuty – ma być al dente. Chleb na pangrattato kroimy w kostkę, przekładamy na blaszkę, skrapiamy łyżką oliwy. Pieczemy przez 5-10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wrzucamy do miski, dodajemy ząbek czosnku, natkę i miksujemy. Otrzymaną kruszonkę mieszamy ze startym parmezanem. Brokuł tniemy na różyczki i gotujemy przez 2 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy. Do głębokiej, rozgrzanej patelni wlewamy pozostałą oliwę. Wrzucamy pokrojony w talarki pozostały czosnek, skórkę stratą z cytryny i posiekane drobno chili. Obsmażamy przez 30 sekund. Dodajemy pomidorki, brokuły i smażymy na średnim ogniu przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy podgotowany makaron, połowę pangrattato i całość mieszamy. Podajemy posypane pozostała kruszonką z kawałkami cytryny.SMACZNEGO!UWAGA!